Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Λίγα λόγια για τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Αποφάσισα να γράψω αυτό το κείμενο παραθέτοντας μερικές γνώσεις που έχω για τον σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ώστε να τις μοιραστώ με εκείνους που τον αγνοούν μιας και αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του κινηματογράφου για το οποίο καλό θα ήταν να είμαστε λιγάκι υποψιασμένοι. Ειδικά μάλιστα οι φιλότεχνοι.

Ο μεγάλος Σουηδός σκηνοθέτης επηρεάστηκε κινηματογραφικά από τα παιδικά του βιώματα, καθώς μεγάλωσε σε ένα συντηρητικό, αυστηρό, αυταρχικό οικογενειακό περιβάλλον λόγω του πατέρα του ο οποίος αντιλαμβανόταν με λάθος τρόπο την θρησκεία μας και λόγω αυτού καταπίεζε τον Μπέργκμαν σε όλα τα επίπεδα. Σαν συνέπεια αυτών που προείπα, η φιλμογραφία του χαρακτηρίζεται από έναν αθεϊσμό παρόντα σε όλες του τις ταινίες, σε άλλες λίγο (ένα μικρό σχόλιο σε κάποιο σημείο) και σε άλλες πολύ (ως ο κυρίαρχος θεματικός πυρήνας). Επιπλέον στοιχεία που συνοδεύουν τον αθεϊσμό στο έργο του είναι η συχνή αρνητική τοποθέτηση πάνω στο θέμα του χριστιανισμού, η απαισιοδοξία, τα ψυχολογικά αδιέξοδα, ο ψυχικός πόνος και η αγωνία του ανθρώπου μπροστά στην ιδέα ή την απειλή του θανάτου, όλα αυτά πάντα σε σχέση με την απουσία του Θεού.

Ο κινηματογράφος του είναι σκοτεινός και ταυτόχρονα ποιητικός. Η ποίηση αυτή γεννιέται από την φωτογραφία, δηλαδή την αισθητική της εικόνας σε επίπεδο χρωματικό και σε επίπεδο φωτισμού και φωτοσκίασης, η οποία στο έργο του συγκεκριμένου σκηνοθέτη είναι πάντα υψηλού επιπέδου, και μερικές φορές και από το σενάριο όπως στην ταινία Η Έβδομη Σφραγίδα.

Οι ταινίες του πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι ψυχολογικές και βασίζονται πάρα πολύ στην εμβάθυνση και μελέτη πάνω στη ψυχολογία των χαρακτήρων τους. Ο Μπέργκμαν είναι μεγάλος ψυχολόγος και ψυχογράφος.

Στην ατμόσφαιρα των ιστοριών του κυριαρχεί μια μουντάδα που ίσως σχετίζεται με την μελαγχολική και σκοτεινή του προσωπικότητα αλλά και με το ψυχρό κλίμα της χώρας του. Αποτελεί έναν από τους κορυφαίους των ''δύσκολων'' σκηνοθετών που υπήρξαν μέχρι σήμερα, καθώς στερεί από τον θεατή την οποιαδήποτε ευκολία στην παρακολούθηση του έργου του μέσα από όλα τα εκφραστικά μέσα. Είναι άκρως κουλτουριάρης και εντελώς αντι-εμπορικός.

Οι άνθρωποι στις ταινίες του εκτιμούνται ως μαριονέτες της μοίρας τους, ως έρμαια της τύχης και των κακοτοπιών της ζωής τα οποία κανείς και καμία ανώτερη δύναμη δεν μπορεί να προστατεύσει. Ταυτόχρονα όμως έρχονται στιγμές που δείχνει ότι θέλει και προσπαθεί να πιστέψει. Σαν ένας άθεος που ονειρεύεται την πίστη.

(Αντώνης Μπούζας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου